Okolina

Valjevo_centar

Valjevo

Valjevo je grad u Srbiji, sedište Kolubarskog upravnog okruga. Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom okrugu, na nepunih 100 kilometara jugozapadno od Beograda. Centar Valjeva se nalazi 5 kilometara udaljen od smeštaja. Vožnja kolima traje 7-8 minuta a gradskim prevozom na svaki sat, oko 15 minuta.

Gradac_

Reka Gradac

Klisura reke Gradac je zbog izuzetne lepote i specifične flore i faune proglašena za predeo izuzetnih odlika i zakonom zastićena. U jednom od najlepših delova klisure, u Deguriću nalazi se Degurićka pećina. U blizini pećine nalazi se brana na Deguriću, jedno od omiljnih kupališta Valjevaca, kao i konjički klub koji predstavlja jednu od atrakcija ovog kraja.

Hram

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg

Blizu centra grada, na ušću reke Gradac u Kolubaru, nalazi se i Hram Vaskrsenja Gospodnjeg. To je glavni i najveći pravoslavni hram u Valjevu, drugi po veličini u Srbiji, posle hrama Svetog Save.

Valjevski_muzej

Valjevski muzej

U Valjevu se nalazi i jedan od najmodernijih i najposećenijih muzeja u Srbiji. Osnovan je 1951. godine. Prva postavka novoosnovanog Muzeja je bila smeštena u Muselimovom konaku, najstarijoj zgradi u Valjevu, u čijem podrumu su 1804. godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, pre nego što su bili posečeni na obali Kolubare.

Stevan_Filipovic

Spomenik Borcima revolucije

Na najdominantnijem mestu, na brdu Vidrak, odakle se pruža veličanstven pogled na celo Valjevo, nalazi se spomenik Borcima revolucije, poznat i kao spomenik Stevanu Filipoviću, heroju radničke i antifašističke borbe. Slika njegove herojske smrti postala je simbol otpora fašizmu u Drugom svetskom ratu.

Markova stolica

Markova stolica je mala zaravan na brdu Vidrak, u neposrednoj blizini spomenika Stevanu Filipoviću. Po legendi, Marko Kraljević je seo da se odmori na vrh brda, a njegova stopala su bila u reci Kolubari; on je napravio zaravan i sad se ona zove Markova stolica. Danas je vidikovac i šetalište.

Tesnjar

Tešnjar

Tešnjar je stari deo Valjeva i jedan je od njegovih najupečatljivijih simbola. Većina kuća u njemu nastala je u 19. veku. Nalazi se na desnoj obali Kolubare, stešnjen između rečnog toka i brda. Tešnjar je danas jedna od retkih orijentalnih celina sačuvanih u Srbiji. Sastoji se od jedne ulice koja prati rečni tok Kolubare i nekoliko manjih ulica koje se niz brdo spuštaju ka njoj.

Kula

Kula Nenadovića

Izgrađena je 1813. godine, i nalazi se na brdu Kličevac, na oko pola kilometra od centra grada. Kula je spomenik kulture od velikog značaja, izgrađena je od strane ustaničke države i služila je za vojne potrebe. Danas je kula Nenadovića u potpunosti rekonstruisana i zaštićena, sa pripremljenom adekvatnom muzejskom postavkom.

Manastir_Lelic

Manastir Lelić

Manastir Lelić je jedan od najmlađih manastira u Srbiji. Nalazi se u istoimenom selu blizu Valjeva (11 km). Zadužbina je Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Crkva je skromnog oblika u moravskom stilu prožeta novim arhitektonskim rešenjima. Sagradjen je od kamena, cigle i sige. Ispred crkve je zvonik i crkveni dom.

Manastir_Pustinja

Manastir Pustinja

Manastir Pustinja se nalazi u kanjonu reke Jablanica nedaleko od sela Poćuta blizu Valjeva, a smatra se da potiče iz 13. ili 14. veka. Glavna manastirska crkva je posvećena prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice, a manastir Pustinja je ženski i u njemu služe monahinje, iako je u prošlosti bio muški, sve do 1951. godine.

Manastir_Jovanja

Manastir Jovanja

Nalazi se u neposrednoj blizini Valjeva (7 km) na putu za Poćutu i Bajinu Baštu. Crkva manastira Jovanja je najverovatnije podignuta krajem 15. ili početkom 16. veka. U prvoj polovini 18. veka u manastiru je postojala bogoslovska škola, da bi 1788. godine Turci zapalili manastir. Početkom 19. veka pretvoren je u mirsku crkvu.

Manastir_Celije

Manastir Ćelije

Manastir Ćelije se nalazi na levoj obali reke Gradac, na području sela Lelić, blizu Valjeva (5km). Smatra se ” Duhovnom prestonicom srpskog naroda“. Ovaj, nekada muški manastir je ostao prvobitno upamćen po hrabrim monasima koji su učestvovali u buni protiv turskog zuluma. Zajedno sa obližnjim manastirom Lelić su mesto hodočašća tokom cele godine.

Brankovina_1

Brankovina

Brankovina se nalazi severno od Valjeva 11 kilometara. Ovo selo je zavičaj mnogih ličnosti srpske istorije i kulture. Postojbina je čuvene porodice Nenadović. U Brankovini je poznata pesnikinja Desanka Maksimović provela detinjstvo, a u crkvenoj porti, nešto dalje od same crkve nalazi se i njen grob.

Brankovina_2

Brankovina

U okviru Brankovine postoje i dve kulturno – istorijske celine koje čine selo znamenitim. Crkva Svetih Arhanđela, koja je završena 1830. godine, zadužbina je Prote Mateje Nenadovića. Pri crkvi se čuva dragocena crkvena riznica u vidu svojevrsne muzejske zbirke. Nju čine crkvene predmeti, bogoslužbene knjige i istorijski dokumenti.

Divcibare_1

Divčibare

Divčibare su poznato turističko mesto grada Valjeva na planini Maljen. Udaljene su 33 kilometra od smeštaja i nalaze se na nadmorskoj visini od 980 metara. Visovi koji okružuju Divčibare pored toga što ih štite od vetrova, predstavljaju mesta sa kojih se pruža izvanredan vidik ne samo na delove masiva Maljena, već i na neke udaljene krajeve Srbije.

Divcibare_2

Divčibare

Divčibare imaju dugu istoriju banjskog turizma. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju Divčibare imaju blagu i prijatnu planinsku klimu. Srednja temperatura je oko 18 stepeni, a jesen je toplija od proleća. Nalaze se na 107 kilometara od Beograda.