Petnica

Sportsko-rekreativni centar Petnica

Na 900 metara udaljen od smeštaja, nalazi se Sportsko-rekreativni centar Petnica, najposećenije kupalište u okolini, do koga se stiže 10 minuta šetnjom. Centar je deo Ustanove za fizičku kulturu Valis, čiji je osnivač Grad Valjevo. Izgrađen je i otvoren 1983. godine, i prostire se na 5,6 hektara. Centar napaja bazene toplom podzemnom vodom, poseduje ukupno 4 bazena, olimpijski, za neplivače i dva manja za decu, i  otvoren je svakog dana u periodu jun – septembar. U okviru Centra rade i dva ugostiteljska objekta. Tu su i sportski tereni za odbojku na pesku, mali fudbal, košarku, mini golf, stoni tenis.

Petničko jezero

Na 2,5 kilometara udaljeno od smešaja, nalazi se malo veštačko jezero Pocibrava. Jezero poseduje prilično čistu vodu i nastalo je akumuliranjem istoimenog potoka Pocibrave. Pristup jezeru je uređen i najvažnija aktivnost na njemu je ribolov. Petničko jezero je, zbog blizine grada, dosta posećeno, i jedno je od omiljenih izletišta Valjevaca, popularno kod ljubitelja prirode, kupača i ribolovaca. Prosečna dubina jezera je 4 metra, a najveća 11 metara.

Petnička pećina

Petnička pećina se nalazi udaljena 1 kilometar od jezera, i jedna je od najpoznatijih prirodnih znamenitosti Valjeva. Još od XVIII veka je predmet naučnih istraživanja. U pećini i njenoj neposrednoj okolini pronadjena su najstarija svedočanstva o životu ljudi u zapadnoj Srbiji. Pećina se sastoji od oko 600 m dugih kanala i brojnih odaja. Najniži nivo zove se Velika pećina zbog ogromnog trouglastog ulaza visine oko 15 metara iz koga izvire reka Banja. Gornja tj. manja pećina je pak, većih dimenzija, a njena najprostranija odaja, koju takodje zovu i koncertna dvorana, ima prirodno osvetljenje koje potiče od dva otvora na tavanici. Tu je otkriveno ognjište, tragovi boravka čoveka od Neolita, ostaci faune iz ledenog doba, kosti pećinskog medveda, hijene, srndaća ali i vojnička oprema iz perioda Rimljana. I pored velikog broja artefakata, ovo nalazište još uvek nije potpuno istraženo i stalni je predmet interesovanja programa arheologije u Istraživačkoj stanici. Petnička pećina je 1950. godine postala priznata i Zakonom zaštićena prirodna retkost.

Istraživačka stanica Petnica i Petnička crkva

Selo Petnica poznato je i po Istraživačkoj stanici. Istraživačka stanica Petnica smeštena je na uzvišenoj lokaciji 300 metara od Petničke pećine. To je organizacija koja se profesionalno bavi podrškom i obrazovanjem mladih koji prevazilaze nivo regularnih školskih programa, po čemu je jedinstvena na teritoriji srednje i jugoistočne Evrope. Stanica je osnovana 1982. godine, i bila je prva nezavisna obrazovna organizacija na prostorima SFRJ. Svake godine Istraživačka stanica Petnica organizuje veliki broj različitih programa u obliku kurseva, seminara, naučnih kampova, radionica i sl., najčešće u trajanju od više dana.

Do same stanice je Petnička crkva, Hram Uspenja Presvete Bogorodice, podignuta 1866-te godine, na ostacima ranije, više puta izgorele crkve. Postoji predanje da su monasi pred najezdom Turaka, sakrili manastirsko blago u Petničkoj pećini, ali ono nikada nije otkriveno. U crkvi se nalazi deo moštiju, ruka Svetog Luke, za koju se veruje da ima isceliteljske osobine, a ispred crkve je bor posađen pored manastirskih konaka čija je starost oko 300 godina.